Plantform - intelligente keten

potplantenPlantform is een ondernemersvereniging, opgezet door een aantal vooraanstaande potplantentelers. Doel van de vereniging is tegen redelijke kosten betere sturingsinformatie in handen te krijgen voor hun steeds grotere en complexere bedrijven. Sturingsinformatie in de vorm van een geïntegreerd ICT managementsysteem. Plantform heeft een basis architectuur ontworpen voor de systemen op tuinbouwbedrijven. Essentieel daarin zijn de uniforme gestandaardiseerde koppelingen tussen het ERP systeem en de onderliggende logistieke- en productiesystemen die op hun beurt gebruik maken van bijvoorbeeld een camerasorteersysteem en een orderpicksysteem.
Agritect Advies voert de projectleiding voor Plantform en is betrokken bij het vormgeven van de architectuur en opstellen van specificaties.

Orderkoppeling wordt gerealiseerd

Veel potplantentelers hebben meerdere automatiseringssystemen op hun bedrijf. De orders van klanten komen binnen in het ERP-systeem en moeten vervolgens handmatig worden overgezet naar het afleversysteem. Gevolg: extra arbeid en grote kans op fouten. Voor ondernemersvereniging Plantform een reden om hierin verandering te brengen. Bij één van de leden van Plantform wordt nu als eerste een uniforme koppeling gerealiseerd tussen het ERP-systeem en het logistieke systeem in de kas. Het betreft systemen van verschillende leveranciers die worden gekoppeld volgens Plantform specificaties. Agritect Advies voert de projectleiding uit in opdracht van Plantform en tevens zorgt Agritect Advies voor de specficaties van het koppelvlak. Hiervoor wordt de ISA95 methodiek gehanteerd; standaard voor de koppelingen in de industrie tussen ERP en logistieke - en productiesystemen.

Plantform actief in de keten

Plantform is ook actief om in samenwerking met toonaangevende exporteurs ICT in te zetten in de keten. Efficiënte en effectieve electronische communicatie tussen de schakels in de keten zijn een voorwaarde voor een vraaggestuurde afzet van de producten.
Zo is er, op aangeven vanuit Plantform, door Florecom een standaard labelbericht opgesteld. Hiermee wordt het mogelijk voor de exporteur elektronisch gegevens te versturen naar kwekers waarmee zij labels en stickers ‘op maat’ kunnen printen en aanbrengen op de planten die zij aan de exporteur gaan leveren. Zo kunnen consumentenprijsstickers en informatielabels ‘bij de bron’ worden aangebracht; dit verbetert de logistieke efficiency in de keten.

Project details

Werkzaamheden:

Periode:

Contactpersoon:

Advies, projectmanagement

2006 - heden

Arno van Veen